Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тревожни констатации за състоянието на медиите в Турция в доклад на "Фрийдъм Хаус"

В доклад на американската неправителствена организация "Фрийдъм Хаус" относно състоянието на медите в Турция се посочва, че само през месец април тази година в страната са били уволнени 160 журналисти. От изборите на 7 юни миналата година досега 37 пъти е бил забраняван достъпът до уеб-страницата на агенция Доган, а нейни журналисти са били задържани.

В констатациите на "Фрийдъм Хаус" се акцентира върху влошаването на обстановката за работа на журналистите в Турция.

Посочва се, е са били забранени или спрени общо 104 904 уеб-сайта, а само за една година са регистрирани 200 нападения над журналисти, включително и срещу 21 помещения на медии.

Посочва се също, че през този период са спрени два вестника и една информационна агенция, заради техните "сериозни връзки" с мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, който в момента живее в САЩ, но е подсъден в Турция.

Специално се отбелязва убийството на сирийския журналист Захир Ал Шеркат. Срещу 12 турски журналисти пък са повдигнати обвинения за "обида към президента".

Като най-драстичен случай е посочен съдебният процес срещу главния редактор на вестник "Джумхуриет" Джан Дюндар и кореспондента на изданието в Анкара Ердем Гюл, които получиха по пет години затвор от съда в Истанбул за публикации, заради които се обвиняват в "разкриване на държавна тайна". В деня на процеса пред сградата на съда срещу Дюндар бе организирано покушение, от което по щастлива случайност той остана невредим.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44