Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция избира нов лидер и премиер на страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция избира нов лидер и премиер на страната на мястото на отстранения Ахмет Давутоглу. Единственият номиниран е досегашният министър на транспорта, морската администрация и съобщенията Бинали Йълдъръм. 

Десетки хиляди членове на управляващата ПСР от всички краища на Турция се стекоха в Анкара, където в най-голямата спортна зала, побираща над 10 хиляди души, се провежда извънредният конгрес на партията. 

Новоизбраният лидер ще стане и премиер на Турция, според законодателството. Във връзка с конгреса бяха завишени мерките за сигурност в турската столица, а районът около залата бе обграден с бариери.

Очаква се Ахмет Давутоглу, който бе принуден да подаде оставка под давлението на президента Реджеп Таип Ердоган, да произнесе прощално слово. След това ще се премине към избора, в който участват общо 1470 делегати. Новоизбраният лидер ще оповести програмата си.

Президентът Ердоган вече обяви, че веднага след приключването на конгреса, а именно още тази вечер, ще възложи на Бинали Йълдъръм мандат за съставяне на провителство.

60-годишният Йълдъръм, който има инженерно образование, е смятан за най-доверения човек на президента Ердоган. Практически няма мащабен транспортен проект в Турция, който да не е реализиран под негово ръководство, като тунела под Босфора, транспортния коридор Авразия, третия мост над Босфора, скоростните влакови линии и др., поради което се ползва с одобрението и на част от светските среди. В ПСР са убедени, че ще работи в хармония с Ердоган, т.е.под неговите инструкции.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44