Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският химически и фармацевтичен гигант „Байер” е направил оферта за покупка на американската фирма „Монсанто”

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският химически и фармацевтичен гигант „Байер” е направил оферта за покупка на американската фирма „Монсанто” – световен лидер в производството на ГМО храни. Компанията от Леверкузен е предложила 62 милиарда долара за придобиване на американското предприятие.

Амбицията на „Байер” е да се превърне в световен лидер в производството на семена и пестициди. Германският концерн е с пазарна стойност от около 90 млрд. долара и е вторият най-голям производител на земеделски химически препарати след швейцарската „Сингента”. През 2006 година „Байер” погълна и конкурента си на пазара на лекарства „Шеринг”. За тази покупка тогава производителите на аспирин платиха 17 милиарда евро. Ако сделката с „Монсанто” успее, това ще бъде най-голямата сделка в историята на фирмата.

Предложението дойде в момент, когато върви вълна на консолидацията в сектора на производство на земеделски химически препарати, като всичките конкуренти Доу кемикълс, Дюпон и Сингента се включиха в различни сливания.

Земеделци се опасяват, че евентуалното обединение на Байер с Монсанто ще доведе до увеличаване на цените на семената и намаляване на избора на сортове.

Монсанто е една от фирмите с най-лош имидж в света. Лошата й слава допринесе до известна степен и за пълната забрана на производство на ГМО храни в Европа. Лошият имидж се отрази на акциите на "Байер”. Миналият четвъртък, когато стана ясно, че се водят преговори за сделка, акциите на германския концерн спаднаха със 7%.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44