Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките власти започнаха операция по евакуация на бежанците от импровизирания лагер в Идомени

| обновено на 24.05.16 в 12:31
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мигранти масово се изнасят от Идомени, докато лагерът е под пълна полицейска блокада. Полицията прехвърля хората в лагери близо до Солун.

Акцията на полицията е добре организирана. Няма напрежение сред бежанците. От тази сутрин вече 400 души отпътуваха към  лагери в Северна Гърция. Настаняват хората в близост до Солун, където са осигурени 8 хиляди места. В квартал "Синдо" е първият лагер, където пристигнаха вече 6 автобуса с мигранти.

От Идомени се получава само официалната информация от полицията. Журналистите и телевизионните камери са на 10 километра от мястото. Има няколко полицейски блока, които не позволяват достъпа до Идомени. Гръцките медии излъчват кадри, заснети от граничния пункт в Македония.

В района са разположени полицейски части от дирекцията за борба с безредиците, както и цивилна полиция. Мястото се охранява и от хеликоптери. Полицаите се опитват да освободят железопътната линия, блокирана вече два месеца.

Евакуацията от Идомени ще продължи няколко дни, като властите се надяват да не се достигне до напрежение. В помощ на полицията се включиха и доброволци, които от месеци се намират в района.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44