Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП: Избори и референдуми в два отделни последователни неработни дни

Снимка: Дневник

БСП внесе в деловодството на Народното събрание предложение за промени в Изборния кодекс. Те предвиждат провеждането на избори и гласуване на Национален референдум да се насрочват в два отделни последователни неработни дни. По изключение ще могат да се проведат и в един неработен ден. БСП настоява също данните за избирателната активност да могат да се оповестяват свободно през целия изборен ден.

Пред "Хоризонт" депутатът Филип Попов обясни:

Нашите предложения са за оптимизация и прозрачност на изборния процес, защото с този Изборен кодекс се вмениха редица задължения на Централната избирателна комисия, а не на изпълнителната власт. ЦИК не е част от изпълнителната власт. Тя няма необходимия капацитет да осигури изборите да са такива, каквито трябва да бъдат и по Изборния кодекс, и по нашата Конституция – тайната на вота, прозрачност при произвеждането на избори.

По-рано през деня и АБВ внесе предложение за промени в Изборния кодекс. От АБВ предлагат да има общ критерий за разкриване на секции в чужбина, без да се ограничава броят и местоположението им. Заместник-председателят на Парламентарната група на АБВ Мариана Тодорова заяви:

Единственият критерий, който залагаме, е да има 40 заявления от граждани и това ще бъде достатъчно условие за откриване на секция без значение в коя географска точка на света. Също така предлагаме прагът на влизане в Европейския парламент да бъде изравнен с прага на влизане в национален парламент. Предлагаме условието за дерегистрация при негласуване на два избора от различен вид да отпадне и на последно място – критерият за откриване на кметство да бъде от 250 избиратели.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44