Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Дрезден започва годишната среща на групата "Билдерберг"

Хотел "Ташенбергпале"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 130 представители на големия бизнес, политиката, науката и медиите от общо 20 държави се събират днес в Дрезден за едно от най-тайните събития в света – ежегодната конференция на „Билдерберг”. Така се нарича група на западния елит, която се опитва да поддържа трансатлантическите връзки.

Първата среща на групата „Билдерберг” се е състояла през 1959 година в Холандия, в хотел на име „Билдерберг” – от там и названието на конференцията. Идеята за събирането на най-влиятелните личности от бизнеса, науката, политиката и медиите е на полския политик и съветник на полското правителство в изгнание Йозеф Рейтингер. Първоначалната идея е да се борят със зараждащите се антиамерикански настроения. Днес конференцията продължава да обсъжда най-наболелите теми в света и по тази причина я наричат тайното световно правителство. Тайно, защото срещите минават под изключителна дискретност. Това е и причина около конференцията "Билдерберг" да витаят слухове и конспиративни теории.

Тази година 4-дневната среща се провежда в хотел "Ташенбергпале" – само на метри от прочутата дрезденска опера "Земпер". Отново се знае малко за участниците и почти нищо за темите. Ясно е само, че ще бъде обсъден проблемът с нарастващата бедност и изчезващата средна класа. Гост на една от вечерите е саксонският премиер Станислав Тилих. Участват също и представители на големи американски компании, както и на германски банки. По тази причина скептиците наричат форума политбюро на капитализма.

Тази година се очакват и сериозни протести по време на конференцията. Леви, зелени и дори крайнодесни протестират срещу излишната конспиративност около форума. 400 полицаи охраняват хотела.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44