Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рейнджъри от България, Грузия, Азербайджан и Турция проведоха съвместни тренировъчни учения

В района на турската провинция Ъспарта се проведоха съвместни тренировъчни учения  на рейнджъри от България,Турция, Грузия и Азербайджан.

21 са българските рейнджъри от елитните специални части, които са взели участие в тях
,съобщиха от командването на турската страна. С толкова са участвали и Грузия, и Азербайджан, като най-внушителна е била групата на турските рейнджъри -60.

На тренировките е било отработено учение за защитата на сигурността на отсечка от морския бряг, в близост до която се намира летище под контрола на ООН, както и за унищожаването на терористична база. Тренировките, в които рейнджърите от четирите страни са участвали, са се провели по море, по суша и по въздуха с хеликоптери "Сикорски". Част от учението включвало придвижване в подземен лабиринт, пълен с водни влечуги, както и скок от най-високата тренировъчна кула, носеща името Карабурун. 

Целта на съвместните тренировъчни учения е обмяна на опит за усъвършенстването на способностите и уменията на рейнджърите, както и отработването на различни модели и техники при планиране и съвместно изпълнение на операции, а също така и сътрудничество в различни точки при терористични атаки, посочи отговорен турски представител.

Двама турски генерали - Камил Башоглу и Метин Ийидил, както и военните аташета на страните-участнички, са били наблюдатели. С висока оценка за подготовката си са били удостоени рейнджърите от България и Турция, които са съюзници в НАТО.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44