Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоний Тодоров: На президентските избори тази година ще има повече изненади

В рамките на проекта „Лявото отвъд етикета“ Институтът за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт” организира кръгла маса на тема „Президентски избори 2016. Предизвикателството пред левицата“.

Сред основните участници в дискусията са преподавателят в Нов български университет професор Антоний Тодоров, както и доцент Андрей Бунджулов, преподавател в УНСС. Директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков също е сред организаторите на форума. Директорът на Агенция "Сова харис" Васил Тончев ще анализира президентските избори и динамиката на обществените нагласи няколко месеца преди вота за държавен глава.

На президентските избори тази година ще има повече изненади, отколкото се очаква, каза в „Преди всички“ един от участниците в днешната кръгла маса е проф. Антоний Тодоров, който ще говори на тема „Политическият пъзел – предсказуемост или изненади“. Той уточни:

Трудно е да се предскаже, защото президентските избори наближиха, а основните актьори – политическите партии, все още пазят в тайна своите кандидати. Има очевидни трудности за партиите да излъчат своите кандидати. Изчакването е свързано с това дали ще могат да създадат някакво по-широко обединение. Например - ще имали общ десен кандидат, като под това се разбира кандидат на ГЕРБ заедно с Реформаторския блок /РБ/. Виждаме трудностите, с които се сблъсква РБ за техен общ кандидат. Между партиите има различия, непрекъснато говорят, че трябва да имат общ кандидат, но все още са много далеч от име. В левицата състоянието и положението е абсолютно същото.

За левицата тези избори са един много важен момент и тя трябва да докаже единодействие. Нещата обаче не са никак лесни, предвид натрупаното недоверие и недоволство между БСП и АБВ, каза още проф. Тодоров:

Ако лидерите не успеят да надмогнат личните си сръдни и личното си разбиране на нещата, личните си отношения, то левицата ще пропусне един голям шанс. Останалите партии от левицата обаче също са важни в този пъзел. Защото  има една доста широка общност с разбирания на ляво от центъра, които биха били склонни да подкрепят подходящ кандидат, стига той наистина да е подходящ за тях – да надхвърля тяснопартийните рамки.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44