Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва съдебно преследване срещу 152 турски депутати

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските съдебни власти започнаха процедурата по съдебно преследване на турски депутати. Това стана възможно, след като турският парламент гласува предложения от управляваща Партия на справедливостта и развитието законопроект за отнемане на депутатски имунитет, който практически позволява съденето на народните представители. "За" закона гласуваха и депутатите от две опозиционни партии в парламента. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган одобри закона и той влезе в действие.

Предвижда се да бъдат заведени съдебни дела срещу 152 депутати, което е малко под една трета от състава на парламента. Обвиненията са различни. Болшинството са срещу депутатите от прокюрдската Партия на демократичните народи, които са обвинявани в обвързаност с кюрдската работническа партия ПКК която е обявена за терористична организация.

Смята се, че законът е приет именно за да стане възможно съденето на кюрдските депутати и евентуалното им отстраняване от парламента.

Първите призовки за явяване пред съдебните органи са били изпратени на редица кюрдски депутати, но никой не се е явил до този момент. Очаква се те да представят обща защита пред съдебните власти, чийто лайтмотив да бъде "ние сме избрани от народа и само той може да ни съди".

Интересното е, че сред депутатите, срещу които ще започнесъдебно преследване, са и опозиционните лидери Кемал Кълъчдароглу и Девлет Бахчели, но обвиненията срещу тях са за действия и изявления, нанасящи вреди на държавата и правителството.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44