Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турските власти въведоха нови мерки за бдителност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След тройния самоубийствен атентат на международното летище "Ататюрк" в Истанбул, при който бяха убити 45 души, а стотици - ранени, турските власти въведоха нови мерки за бдителност.

Освен, че проверява всички коли, пристигащи на летищата, полицията в мегаполиса започна да обучава таксиметровите шофьори как да действат при подозрения за наличие на терористична заплаха.

Решението беше взето, след като при разследването  се разкри, че тримата камикадзета са пристигнали с истанбулско такси на летището.

Вероятно турското правителство е предприело стъпки за ограничаване на достъпа до Фейсбук и Туитър - след атентата интернетът беше прекъснат за дълго време, като властите обясниха проблема с прекъсване на електрозахранването, но според експерти  затъмненията на социалните медии са предумишлени. Те целят поне донякъде да се спре разпространението на информации и пропаганда, като вТурция този прийом се прилага след всеки атентат. 

Активисти по правата на човека и интернет специалисти посочват, че много демократични правителства вече ограничават свободата на словото в интернет под предлог борба срещу тероризма.

Междувременно към  момента 38 от стотиците ранени в атентата на летище "Ататюрк" са все още в болница, като 13 от тях  се намират в интензивното.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44