Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на НАТО се обединиха във Варшава около обща политика за възпиране, но и диалог с Русия

НАТО-среща в Полша
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на 28-те страни членки на НАТО се обединиха на завършилата днес среща на върха във Варшава около обща политика за възпиране, но и диалог с Русия. По думите на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг западните съюзници несъмнено са единни по отношение на Москва, въпреки предупрежденията от Германия и Франция, че усилването на източния фланг на НАТО може да доведе до противопоставяне като по време на Студената война.

Не виждаме каквато и да било непосредствена заплаха за който й да било от съюзниците на НАТО. Не сме в стратегическо партньорство с Русия, което се опитахме да развием след края на Студената война, но и не сме като в ситуацията по време на Студената война. Ние сме в в различна ситуация. Тя не прилича на нищо, което сме преживявали преди.

Френският президент Франсоа Оланд посочи същевременно, че показаната твърдост към Русия ще позволи да се случи диалогът с нея. Той изрази надежда Москва да не е останала с впечатлението, че НАТО иска да е неин враг.

Решението за постоянното разполагане на 4 многонационални батальона в Полша, Литва, Латвия и Естония изглежда успокои лидерите на тези съюзнички, които се опасяваха от руска агресия, като в Украйна. Литовската президентка Далия Грибаускайте заяви, че НАТО вече може да говори с Русия от по-силна позиция. 

Вече съм по-склонна да се съглася с необходимостта от диалог с Москва, каза пред Франс прес литовската "желязна лейди".

Заседание на Съвета НАТО-Русия е насрочено за сряда в Брюксел.

Британският премиер Дейвид Камерън даде да се разбере, че след референдума за излизане от Европейския съюз Обединеното кралство тепърва ще решава и дали да продължи да поддържа и средствата на НАТО за ядреното възпиране на Русия. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44