Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПА: Германското разузнаване е подслушвало правителствата на страни от ЕС и партньори от НАТО

Снимка: БТА

Федералната разузнавателна служба на Германия БНД през 2013 година е подслушвала правителствата на десетки страни от ЕС и партньори от НАТО. Това съобщи агенция ДПА, позовавайки се на документ на парламентарната комисия по контрол на специалните служби.

Особено интензивно е било подслушването на дипломатически представителства на страните от ЕС и НАТО в целия свят, посочва германската информационна агенция.

БНД е следила 3300 обекта, между които има президенти и правителствени ръководители, министри, военни учреждения. Обектите на най-високо ниво са били няколко десетки.

Поне един от подслушваните е германски гражданин. Подслушването на германски граждани обаче е забранено от конституцията и затова този прецедент няма да бъде подминат леко.

Шпионските скандали в страни - партньори от НАТО започнаха след разкритията на бившия агент на ЦРУ Едуард Сноудън, от които стана ясно, че американското разузнаване е шпионирало стотици хиляди граждани в Германия. В това ЦРУ е било подпомагано от германските си колеги. От БНД нееднократно са изтъквали, че след разкритията на Сноудън през 2013 година практиката за следене на партньори от НАТО и ЕС е била преустановена.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44