Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабни акции в Германия срещу употребата на слово на омразата в социалните мрежи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската полиция обискира 60 жилища в 14 провинции, в които са били открити нацистки символи и литература. Така за първи път в историята си властите в страната осъществиха акция срещу интернет хейтърите - хората, които използват активно словото на омразата в социалните мрежи.

Причина за хайката е главоломно увеличаващият се вербален радикализъм, съобщиха от Министерството на правосъдието в Берлин.

11 мъже - на възраст между 36 и 62 години, са заподозрени в употреба на символи на противоконституционни организации. Независимо един от друг те са разпространявали реч на омразата в интернет, като са писали расистки текстове и са призовавали за саморазправа с бежанци и чужденци.

Полицията е обискирала и жилища на хора, които принадлежат към противозаконната фейсбук група "Велика Германия”, като в тази връзка са заподозрени 40 души.

Не бива да допускаме тази реч да отрови обществения климат, посочи президентът на германската криминална служба Холгер Мюнх, който поясни, че с прииждането на бежанци случаите на престъпна, мотивирана от омраза, политически крайнодясна реч в интернет са се повишили многократно.

Според криминалистите нападенията на бежански домове в Германия са резултат на радикализиране, което започва още в мрежата. Затова и властите смятат да преследват хората, проповядващи насилие в интернет. 

Насилието в каквато и да е форма, включително и вербална, няма да бъде толерирано по никакъв начин, подчерта по повод акцията германският министър на правосъдието Хайко Маас.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44