Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел обяви, че подкрепя демократично избраното правителство в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че подкрепя демократично избраното правителство в Турция. В същото време германското министерство на външните работи предупреди своите граждани в Турция да бъдат изключително внимателни.

Новината за пуча завари канцлера Меркел на срещата на върха в Монголия. Тя посочи, че е в непрекъснат контакт с останалите членове на кабинета и че е разговаряла по телефона с представители на властта в Анкара и формулира позицията на Берлин повече от дипломатично – Германия подкрепя демократично избрано правителство.

В същото време германското външно министерство посъветва германските граждани в Турция да не напускат хотелите и жилищата, в които са отседнали. „Ситуацията е изключително драматична, важното е да не се стига до военен конфликт”, заяви зам. председателят на Бундестага Клаудия Рот. Въпреки това се смята, че тази нощ ще дестабилизира трайно региона.

В много градове в Германия турската общност излезе на митинги в подкрепа на Ердоган. Най-голяма е била демонстрацията в град Есен – близо 5000 души. Хиляди обаче се събраха и в други големи германски градове. Митингите навсякъде преминаха мирно.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44