Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фетулах Гюлен категорично отрече обвиненията за участие във военния преврат в Турция

Джон Кери: САЩ са зад демократичното ръководство на турската държава

Снимка: БТА

Проповедникът Фетулах Гюлен категорично отрече обвиненията на турските власти, че има нещо общо със опита за военен преврат в Турция. "За мен като човек, пострадал от няколко военни преврата, е  много обидно да бъде обвинен, че имам някаква връзка с такова деяние", заяви Гюлен, който от 17 години живее в изгнание в американския щат Пенсилвания.

Съединените щати поискаха Турция да предостави доказателства за твърдението, че ислямския проповедник Фетулах Гюлен е замесен в опита за преврат. Американският държавен секретар Джон Кери посочи, че Турция не е отправяла искане за екстрадирането на Гюлен.

САЩ са зад демократичното ръководство на турската държава
, подчерта Кери и допълни, че работещите в посолството на САЩ в Турция са добре. По неговата оценка ситуацията в страната се нормализира.

Американският държавен секретар изрази надежда, че принципите на конституционния процес ще бъде спазени при търсенето на възмездие от организаторите на неуспелия военен преврат, както и предложи легитимна подкрепа в законодателно отношение от страна на Съединените щати.

В коментар за събитията в Турция,  новоназначеният външен министър на Великобритания Борис Джонсън заяви, че странат му е силно обезпокоена от случващото се.
Работим усилено, за да направим най-доброто за всички британски поданници, които са на почивка в Турция. Призоваваме ги да следват съветите на туроператорите и агенциите.

Всяка година над 2 милиона британция посещават Турция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44