Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осемте турски военни ще бъдат обвинени за нелегално влизане в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Осемте турски военни, които преминаха границата с хеликоптер и поискаха политическо убежище в Гърция, в понеделник ще бъдат изправени пред прокуратурата в Александруполис, за да им бъдат повдигнати обвинения за нелегално влизане в страната. Паралелно започва и разглеждане на искането им за убежище, като процедурата продължава до месец.Адвокатът на задържаните съобщи, че при показанията им пред полицията те поддържат версията, че са били обстрелвани от турската полиция и емигрирали в Гърция, за да се спасят.

Междувременно турски екипажи пристигнаха на летището в Александруполис, за да върнат хеликоптера в Турция.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска от Атина незабавно да екстрадира дезертиралите военни. Гръцкият премиер Алексис Ципрас е посочил, че осемте турски граждани са поискали политическо убежище и предаването им на турските власти би могло да стане след разглеждане на иска от гръцките съдебни власти и Агенцията по миграция. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44