Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Райчев: Ердоган докара Турция до фалит на външната политика

Имаме реален преврат на некадърници, смята политологът

Снимка: БГНЕС


Най-безумната хипотеза е, че сам Ердоган си е направил преврата, коментира в "Нещо повече" политологът Андрей Райчев. Според него това е нелепо. Друга версия замесва САЩ. Такива хипотези се опитват да търсят под вола теле, смята политологът.

Райчев подчерта, че в момента Ердоган извършва разправа със своите политически противници. Никой не обръща внимание на факта, че Ердоган благодари на всички парламентарно представени партии, в това число и на кюрдите. Тези партии призоваха привържениците си да не излизат на улицата, за да се избегнат ненужни сблъсъци. Имаме реален преврат на некадърници, но никой не може да повярва в това, смята Андрей Райчев.

Според него е вероятно човекът, който стои зад преврата, да е политически имигрант в Америка. И въпросът е докъде е готова Турция да си влоши отношенията със САЩ. На Турция това ще ѝ струва много. В Анкара могат за дълго време да забравят думата "Европа", смята Райчев. Могат да пренесат следващия разговор за 2041. Той се скара с всички и си усложни отношенията с Европа. Ердоган докара Турция до фалит на външната политика. Въпросът е САЩ ще направят ли драматичен жест и отговорът е НЕ. Ще трябва да търпят този съюзник, прогнозира Андрей Райчев.

Не вярвам, че кемализмът си е отишъл. Кемалистите са в изолация, но не са на страната на преврата, подчерта Райчев.

 Райчев направи паралел между партията на Ердоган и разликата между първия и втория мандат на ГЕРБ у нас и заключи, че този тип лидери - харизматичните лидери - са много пластични и можем да видим и друг Ердоган.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44