Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Турция продължават арестите на заподозрени за съучастие в осуетения опит за военен преврат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Турция продължават арестите на заподозрени за съучастие в осуетения опит за военен преврат на 15-ти юли. В указ, публикуван в турския държавен вестник, се посочва, че арестите може да продължават до 30 дни, без да бъдат повдигани обвинения. Разпуснати бяха близо 6 000 структури, учебни заведения, институции, свързани с ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, който живее в Съединените щати и се счита за ръководител на терористичната организация, която е организирала преврата. В медиите се изразяват подозрения, че Съединените щати са знаели за готвения опит за преврат, но президентът Барак Обама отрече тези подозрения.

В същото време продължава подкрепата на основната светска опозиционна Народно-републиканска партия за правителството и президента. Народно-републиканската пратия свиква голям митинг, на който ще присъстват привърженици и отговорни функционери на управляващата консервативна ислямистка Партия на справедливостта и развитието. Това се случва за пръв път в новата история на страната и е израз на консолидирането на нацията около нейните демократично избрани институции, започнало с опита за преврат и като реакция срещу пуча.

Сред арестуваните турски военни са и двамата турски пилоти, които свалиха руския бомбардировач СУ-24 през ноември миналата година. По този повод турският вицепремиер Мехмет Шимшек заяви, че страната му смята, че свалянето на руския бомбардировач е част от някакъв таен заговор. По думите на Шимшек, решението за свалянето на самолета не е било политическо. Той изрази надежда, че отношенията между Русия и Турция ще се нормализират и няма да има повече конфликти.

В началото на месец август предстои среща между Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, която ще бъде първата между двамата президенти след кризата със самолета.

Междувременно на финансовите пазари в страната девалвацията на турската лира продължава. Курсът на долара вече надхвърля 3 лири.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44