Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Турция са издали заповед за арест на 42-ма журналисти

| обновено на 25.07.16 в 12:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските власти са издали заповеди за арест на 42-ма журналисти по подозрения, че тези лица да свързани с мрежата на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, който е обвиняван за ръководител на неуспелия опит за преврат на 15 юли.

Медиите съобщиха, че сред тези, които са получили заповед за арестуване, като част от разследването срещу опита за преврат, е известната журналистка Назлъ Ълъджак. 72-годишната Ълъджак отначало бе сподвижник на управляващата Партия на справедливостта и развитието и пишеше много активно в проправителствения вестник "Сабах". Преди 3 години тя се превърна в един от най-острите критици на президента Реджеп Ердоган и министрите срещу корупционния скандал и бе освободена от вестника.

В същото време се твърди, че няма данни за турски журналисти, които вече са задържани от прокуратурата. Арестувани са над 30 ректори и декани, а също има задържани във военната академия в Истанбул.

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг съобщи, че в страната ще бъдат назначени 3000 нови съдии и държавни прокурори. Те ще запълнят овакантените работни места на хилядите служители, отстранени от постовете им след опита за преврат, подчерта той.

Според турския министър на младежта и спорта Акиф Чагатай Кълъч въведеното извънредно положение в страната няма да причини отлагане на международните състезания, на културни и социални инициативи и да попречи на присъствието на спортисти от чужбина. В краткото изявление, което направи в Одрин специално пред БНР, министър Кълъч каза:

Вчера се проведе международното състезание по преплуване на Босфора. Предстои мач на "Фенербахче" и "Монако". От "Монако" поискаха гаранции, ние им ги предоставихме. Във Франция също е въведено извънредно положение, но мачовете от Евро 2016 се играха безпроблемно. Слава Богу, в Турция нямаме притеснения за провеждането на спортни и социални дейности. Няма да има отлагания на международни спортни състезания, както и на инициативи от спортен, културен, социален характер във връзка с извънредното положение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44