Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Марков: Меркел заложи защитата на Европа за живота и здравето на гражданите на Турция

Георги Марков
Снимка: БГНЕС

Австрия и Унгария взимат твърди мерки за мигрантите в двете страни, това коментира в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" един от водещите политици от началото на прехода Георги Марков:

Днес завърши посещението на новият министър-председател на Австрия. От това посещение стана ясно, че за Вишеградската четворка всичко е ясно, но можем да кажем, че става централно европейска петица, тъй като и Австрия взима много твърди мерки, както днес стана ясно, че ще има затягане на граничния контрол. Унгария и Австрия си обещаха още по-тясно сътрудничество. Още днес 20 високо обучени полицаи от Австрия ще отидат на унгаро-сръбската граница, за да укажат съдействие на десетте хиляди полицаи и войници, които пазят унгарската граница. Унгарската конституция, която беше приета през 2012 г. започва с думите: "Боже, благослови унгареца“, това всъщност е текст от химна им от 1844 г., който никога не е сменян. Бог ги благослови с  такъв държавник като Виктор Орбан, защото всичко, което каза Орбан през есента, днес се сбъдна.

Марков допълни:

Считам, че до този момент нашият премиер полагаше усилия да защити максимално българската граница. Слава Богу, отделни български граждани също успяха да се намесят в ситуацията и да заловят бежанци, които по същество са престъпници, които нарушават националния суверенитет на държавата. Аз считам, че от последните две седмици ситуацията е коренно различна от тази, която беше, защото Меркел заложи защитата на Европа на живота и здравето на гражданите на Турция, която не е член на ЕС и която не отговаря на стандартите за демократична държава.

Цялото интервю с Георги Марков можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44