Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири международни съдийски организации с призив към Висшия съвет на съдиите и прокурорите в Турция

| обновено на 19.08.16 в 17:40

Четири международни съдийски организации призоваха Висшия съвет на съдиите и прокурорите в Турция да спазва и да прилага международните и европейски стандарти, когато се взимат решения за уволнението на магистрати.

Повод за обръщението е новината, че турският съдебен кадрови орган в момента разглежда освобождаването на 3500 съдии и прокурори. Копие от писмото беше разпространено от Съюза на съдиите в България. 
Писмото е подписано от президентите на Европейската асоциация на съдиите и на асоциацията "Европейски магистрати за демокрация и свободи", чийто член е българският Съюз на съдиите, както и от Асоциацията на европейските административни съдии и Международната фондация "Съдии за съдии".

От организациите припомнят, че според международното право магистрати могат да бъдат отстранявани от длъжност или уволнявани само при сериозни основания за неправомерно поведение или некомпетентност, и то след честен процес.

"Съдиите не могат да бъдат отстранявани или уволнявани на базата на турския Закон за извънредната ситуация, без внимателна преценка на всеки отделен случай и по съответната правна процедура и защита. Всички санкции, наложени без предварително надлежно разследване и доказване на обвиненията в неправомерно поведение на всеки засегнат съдия, са в несъответствие с международните и европейски стандарти за съдебна независимост", предупреждават четирите международни съдийски организации и уверяват Представляващия Висшия съвет на съдиите и прокурорите в Турция, че Платформата за независима съдебна власт в Турция е на разположение да предостави помощ, ако е необходимо.    

Подробности от писмото до Висшия съвет на съдиите и прокурорите в Турция, в което четирите международни съдийски организации изразяват тревогата си, можете да чуете в репортажа на Силвия Великова в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44