Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийски бунтовници, съсредоточени в Източна Турция, се готвят за офанзива през границата

По непотвърдена информация турската армия има готовност да навлезе на сирийска територия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около хиляда и петстотин сирийски бунтовници, съсредоточени край турския град Газиантеп, очакват нареждане за офанзива през границата, твърдят неофициални източници пред Би Би Си и Франс прес. Дни след кървавия бомбен атентат, който отне живота на повече от петдесет души в града, турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара трябва да прочисти напълно границата си със Сирия от джихадистите.

Турски военни продължават да нанасят удари по позиции на "Ислямска държава" в Джараблус, който е разположен на границата между Турция и Сирия, съобщиха информационните източници.

Турската артилерия е обстрелвала 20 пъти сирийския град Минбадж в Северна Сирия, който бе завзет от джихадистите от коалиция срещу "Ислямска държава", предвожданата от кюрдски бойци. Анкара счита сирийските кюрдски бойци за крило на кюрдската работническа партия ПКК, която е във война с турската държава, и е против установяването на каквато и да е кюрдска политическа или административна единици в Северна Сирия или в кюрдските области на Турция.

Отговорен турски представител заяви, че целта на операцията на турската армия е да се отвори коридор за умерените .

По непотвърдена официално информация турската армия имала готовност да навлезе на сирийска територия.

В същото време в Анкара пристигна за разговори американският генерал Къртис Скапароти – главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. По информация на турски медии Скапароти ще се срещне с началника на генералния щаб на турската армия Хулуси Акар и военния министър Фикри Ъшък.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44