Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията в Турция обяви, че е предотвратила самоубийствена атака

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските сили за сигурност са задържали трима джихадисти от терористичната групировка "Ислямска държава", които планирали да извършат голям атентат.

Това е станало в рамките на специализирана полицейска операция в град Газиантеп, където преди две седмици джихадисти извършиха кървав самоубийствен атентат на сватба. Тогава загинаха 54 души, а десетки бяха ранени.

Задържаните за принадлежност към ИДИЛ са трима души. Двама от тях са в списъка на турската полиция на лица, издирвани за тероризъм.

При обиска полицията иззела 20 кг експлозиви, жилетки за самовзривяване, 3 ръчни гранати и 1 пистолет.

Сред арестуваните е и съпругата на единия терорист, Гамзе Дурмаз. Тя е сестра на терориста Юнус Дурмаз, който извърши самоубийствен атентат на 19 май в Газиантеп.

От валийството на Газиантеп съобщиха, че Гамзе Дурмаз била следена от полицията заради брат й. Другият задържан при операцията Талха Гюнеш бил известен на службите по сигурността като химика-бомбаджия, участвал в подготвянето на експлозивите и организирането на атентатите в града и на други места.

Според показанията им, дадени пред следствието, били в подготовка на зрелищен атентат, който щял да потресе света.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44