Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масови уволнения на учители предизвикаха размирици в населените предимно с кюрди източни части на Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската полиция използва сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне в град Диарбекир стотици участващи в протестна демонстрация срещу уволнението на няколко хиляди учители.

Турските власти съобщиха, че са уволнени над 11 хиляди преподаватели за предполагаеми връзки с бунтовниците от Кюрдската работническа партия ПКК, която е обявена за терористична организация и дейността й в Турция е забранена. Новите уволнения са засегнали над 1100 учители от компактно населените с кюрди окръзи Тнуджели и Ван. 

В град Тунджели също се е състояла протестна демонстрация срещу уволнението на учителите, съобщиха турски медии. Няколкостотин учители се събрали пред филиала на министерството на образованието в града.

Сюлейман Гюлер, председател на синдиката в сферата на образованието "Егитим-сен", който също е бил уволнен, коментира действията на властите като "атака срещу синдикалната борба". 

В същото време при акция на турската полиция в Анкара е бил арестуван заместник-председателят на представената в турския парламент прокюрдска Демократична партия на народите Алп Артъньорс. Полицията е извършила обиск в дома на кюрдския активист и е иззела документи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44