Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Талантливи музиканти гостуваха на Ясна поляна

Приморското село Ясна поляна посрещна гости от Международния майсторски клас по цигулка, ръководен от маестро Минчо Минчев.

Ден преди концерта им в Приморско учениците, заедно със световно известния цигулар бяха поканени да гостуват в едно от най-красивите селца на Общината,  Ясна поляна. По традиция домакините посрещнаха музикантите с питка и мед. След това цигуларите разгледаха една от емблемите на селото – музейната експозиция на Л.Н. Толстой, изложена в едноименното местно читалище. Пред тях бяха представени и популярните в този край нестинарски игри.

Огънят, който беше запален часове преди посещението на бележитите гости, бе превърнат в килим от нагорещени въглени. Нестинарят изпълни огнения ритуал, а образувалия се обръч от любители на атрактивните игри го подкрепяха с бурни аплодисменти. Местната Битова група поздрави жителите и гостите със странджански народни песни и изпълни с настроение площада на Ясна поляна. Кръшно хоро, извито около огъня, постави финалните щрихи на емоционалния спектакъл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

200-годишна цигулка на класически концерт в Бургас

Тази вечер цигуларят Иван Стайков и пианистката Венета Нейнска  канят на  вълшебен концерт с изпълнения от  Йоханес Брамс ,  Антонин Дворжак  и  Астор Пиацола, част от   "Концерти с история". Виртуозният цигулар ще свири на старинна цигулка Антонио Галиано от 1809 година, предоставена му от частен..

публикувано на 26.08.24 в 14:04

Музикалните празници продължават с балета Корсар

Най-новото заглавие на Бургаската опера - балетът Корсар ще се играе тази вечер от 20:30 часа на сцената на Летния театър в Бургас. Представлението е предпоследното от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“, осъществявани за седемнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас и  Община Бургас.  Балетът е по музика на Адолф Адам,..

публикувано на 26.08.24 в 13:58

Филм за Йоргос Гунаропулос на голям екран в Созопол

Утре от 20:30 часа в салона на Лятно кино Созопол точно една година след премиерата си, документалният филм за художника Йоргос Гунаропулос "Йоргос Гунаропулос от Созопол", заснет в родния му град, отново ще бъде представен пред гражданите и гостите на морското градче. Междувременно продукцията беше селектирана за участие в рамките на фестивали,..

публикувано на 26.08.24 в 13:12

Цецо Елвиса представя в Бургас златните хитове от 60 – те и 70 –те

Българският Елвис Пресли и съпругата му Мариела, която е негов мениджър са тясно свързани с Бургас. Дъщеря им Виктория е родена в бургаската многопрофилна болница при завеждащия родилното отделения д-р Антонио Душепеев. Освен това, заради ангажиментите на семейството в Слънчев бряг през лятото, тя направо си израснала по морето. Вече на 12 години,..

обновено на 26.08.24 в 12:28

DJ Christian Craken кани на парти на Острова за рождения си ден

Едно от известните имена на световната клубна сцена, Christian Craken се подготвя за зрелищно парти на остров Света Анастасия тази вечер. Диджеят ще спази и традицията да празнува рождения си ден на любимия остров от залез до изгрев слънце. Организаторите са подготвили още една изненада – гост от Бразилия – очарователната и талантлива Fernanda..

публикувано на 24.08.24 в 14:15

Представят „Кармен“ на тракийското светилище Бегликташ

Операта „Кармен“ от Жорж Бизе ще бъде представена  на откритата сцена на тракийското светилище Бегликташ, под палката на маестро Сунай Муратов. Представлението ще бъде последното от фестивала „Опера на светилището“ 2024, осъществяван за пета година от Държавна опера - Бургас и Община Приморско.  Именитото мецосопрано Даниела Дяковa ще бъде в..

публикувано на 24.08.24 в 13:39

Бургаските фотографи представят днес и утре изложбата "Море"

За девета поредна година Бургаската фотографска общност се включва в летния културен календар на Бургас с традиционната си изложба на въже "Море".  14 фотографи представят над 50 свои снимки на морска тематика. Изложбата ще бъде подредена на централната алея в Морската градина - от Гъбката към Културен център "Морско казино".  Бургазлии и гостите на..

публикувано на 24.08.24 в 11:00