Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оттеглянето на Москва от Договора за утилизация на плутония може да се превърне в стратегическо поражение за Кремъл

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според руското министерство на външните работи, решението на Вашингтон да прекъсне двустранното сътрудничество по отношение на Сирия е сигнал, че САЩ са готови да постигнат "сделка с дявола", отивайки към съюз с отявлени терористи, които мечтаят да върнат историята назад и да спомогнат за насаждането на безчовечни норми и принципи. Всъщност по-умерените експерти по сигурността в Москва са убедени, че ходът на президента Владимир Путин, който заяви, че Русия напуска спазването на Договора за утилизация на плутония, е част от по-голяма игра между Москва и Вашингтон, свързана с проблемите около договореностите по Сирия. Според повечето от тях това е заявка към бъдещия президент на САЩ, а не толкова към настоящата администрация на Белия дом. Но според Терас Березовец, ключовият проблем от тук нататък за Кремъл е, че този акт може да се превърне в последния шантаж, който тя предприема спрямо САЩ. След ядрения шантаж, Русия няма да има нищо по-сериозно, с което да притиска САЩ. Коментаторът признава, че това безспорно е сериозно предизвикателство за САЩ и че в крайна сметка Вашингтон ще намери изход от тази ситуация, която може да се обърне в "стратегическо поражение" за Кремъл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44