Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Уикилийкс" ще публикува преди 8-и ноември важна информация за президентските избори в САЩ

Джулиан Асандж се обърна към медиите с видеообръщение
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Платформата за разкрития на тайни правителствени имейли и документи "Уикилийкс" днес навършва 10 години. По този повод нейният основател Джулиан Асандж даде пресконференция в Берлин, за която се включи от Еквадор, където се укрива от арест.

Преди Асандж да получи възможността да отговаря на въпросите на журналисти, които се бяха събрали в берлинския театър „Фолксбюне“, неговият тим пусна клип с откъси от заповеди Асандж да бъде отстранен, давани от различни високопоставени американски политици. Последно такова обвинение "Уикилийкс" отправи към кандидата за президент на САЩ Хилари Клинтън, която е записана да казва: Няма ли кой да го отстрани с дрон? 

Когато публикуваш неудобни тайни, неминуемо е да си спечелиш и врагове, коментира Асандж.

През последните 10 години "Уикилийкс" публикува 10 милиона документи. Ако тази информация не бе публикувана от нас, тя вече нямаше да съществува, щеше да е укрита някъде.

Той обеща през следващите 10 седмици да пуска по една разтърсваща новина всяка седмица. Сред тях щяло да има големи разкрития за поне три големи държави и институции. За деня на годишнината Асандж бе обещал да направи голямо разкритие и за Хилари Клинтън, но това не стана. Той се оправда с ранния час в САЩ. Никой не пуска такива новини в 3 сутринта, заяви той. Имаме повече документи, отколкото прочутата Александрийска библиотека, заяви Асандж. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44