Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5000 бойци са подготвени в Труция за операция в Мосул

Снимка: ЕПА/БГНЕС

5000 бойци са подготвени в Турция, за да участват в планираната операция за освобождаването на град Мосул от терористичната групировка "Ислямска държава" /ИД/, заяви президентският говорител Ибрахим Калън.

В същото време Анкара счита, че операцията срещу "Ислямска държава" може да има успех, ако не се ограничи само с Мосул, а обхване и сирийския град Ракка, където Турция ще действа заедно с международната коалиция и арабските елементи

Германска парламентарна делегация ще посети днес военновъздушната база Инджирлик в южния град Адана. Към момента на Инджирлик има 250 военнослужещи на Бундесвера, които подкрепят международната коалиция срещу „Ислямска държава“ с разузнавателни полети.

Нослед приемането на т.нар. "арменска резолюция" от  Бундестага преди няколко месеца Анкара забрани достъпа на германски представители в Инджирлик. След месеци на размяна на взаимни критики и остър тон между Анкара и Берлин, най-сетне седмина депутати от всички парламентарно представени партии в Берлин получиха разрешение да направят от днес тридневно посещение в Турция. Християндемократът Карл Ламерс, който ще води делегацията, изрази надежди, че в резултат на визитата напрежението в турско-германските отношения ще спадне.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44