Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският канцлер Ангела Меркел критикува затварянето на т.нар. Балкански път на бежанците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според Ангела Меркел затварянето на Балканския маршрут не решава кризата в дългосрочен план. В интервю за в „Ди Цайт“ тя заяви, че затварянето на границите на Балканите само е отклонило хората търсещи убежище към Гърция и са я поставили в още по-тежка ситуация.

Затварянето на Балканския път наистина намали броя на влизащите в Германия, но увеличи броя на влизащите в Гърция, заявява канцлерът. Тя посочва, че в седмиците преди да бъде сключено споразумението с Турция, в Гърция убежище са потърсили 45 000 души. 

Ако се пресметне спрямо населението на Германия, то това е все едно у нас да дойдат в рамките на това кратко време 360 000 души – много повече от най-натоварения месец през миналата година, ноември, казва тя в интервюто за вестник „Ди Цайт“. Меркел настоява и за коренно нов подход към проблема с бежанците заради непрестанно увеличаващия се поток към Европа. 

Дни преди визитата си в Африка, германският канцлер обяви, че Германия носи вина за нефункционирането на Дъблинското споразумение, тъй като години наред се е противопоставяла на желанието на граничните в ЕС държави за обща охрана на границите. Ние не искахме и квотното разпределение на бежанци, в което сега се опитваме да убедим всички европейски членки, признава Меркел. Тези хора обаче сега са пред вратата ни и да ги игнорираме или прогонваме няма да реши кризата. Аз съм реалистка и знам, че това не е реалистично, посочва тя. Мирът и добрият живот на всяка страна днес зависи не само от нея, а от всички останали в общността, заявява тя.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44