Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Популистите в Германия губят подкрепа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ печели между 12 и 15% от избирателите. Отливът от доскорошните им привърженици обаче не е в полза на двете най-големи партии - Християндемократическия съюз и Социалдемократическата партия.

Възходът на „Алтернатива за Германия“ е спрял. Такива са данните на социологическите агенции в Германия, които бяха публикувани днес. Популистите са загубили 1% от гласовете. Според социолози това се дъжи на успокояването на дебатите за бежанците. 

Темата за прииждащите чужденци вече не е основна, изпреварват я други, на които други партии имат по-добри отговори, обясняват от една от трите големи социологически агенции в страната – „Форза“.  Управляващата коалиция от християн- и социалдемократи обаче също губи привърженици, като одобрението за социалдемократите е спаднало с 1% в сравнение с миналата седмица. Одобрение печелят зелените и Левицата – и двете партии са покачили с по един процент одобрението за тях. Либералите засега имат твърди 6%, което, ако се запази до парламентарните избори догодина, означава, че те отново ще влязат в Бундестага.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44