Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски експерти ще проверяват българските производители, които искат да се върнат на руския пазар

Снимка: Николай Кръстев

Повече от 40 минути продължи срещата на руския и българския земеделски министър Александър Ткачов и Десислава Танева. Тя се проведе по време на най-голямото изложение за селскостопанска продукция в Русия - „Златна есен“, което продължава до събота. Двамата министри обсъдиха хода на двустранните отношения в сектора и възможностите пред страните в тази област.

Десислава Танева попита руския си колега кога могат да бъдат извършени проверките от руските фитосанитарни власти и експерти, така че когато бъдат вдигнати санкциите заради Крим на Русия, България да може по подобие на други западноевропейски членки на ЕС, да не губи време и да се завърне на руския пазар:

Получихме уверение от министър Ткачов, че ще се постарае да стартира процедурата в началото на следващата година по отношение на инспектирането от страна на руски инспектори на българския официален орган за контрол – Агенцията за безопасност на храните и на предприятията, които са изявили интерес да изнасят ембаргови стоки, когато разбира се то бъде свалено. Това би представлявало изключение от общия режим, които действа към момента.

Танева и Ткачов обсъдиха и другия сериозен проблем от 2015 година, свързан със забраната за внос на български продукти от растителен произход в Русия, с издадени фалшиви фитосанитарни сертификати от българската Агенция на безопасност на храните. По отношение на този въпрос е била постигната договореност, че екип от български експерти от Агенцията за безопасност на храните ще посети руското министерство на земеделието, където да бъдат запознати и обучени с електронната система, по която Русия контролира произхода на продуктите от растителен произход, влизащи в страната им.

Двата контролиращи центъра ще трябва да изготвят обща софтуерна програма, която да може да даде възможност за бърза онлайн проверка на издаваните документи и да позволи да се провери тяхната истинност, както и да проследи редовността на всяка една пратка на продукти с растителен произход от България, влизащи в Русия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44