Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кола бомба избухна в Югоизточна Турция

| обновено на 09.10.16 в 14:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нападение с кола бомба срещу жандармерийски участък в пограничния град Шемдинли, окръг Хаккяри в  населения компактно с кюрди Югоизточен Анадол разтърси Турция.

При нападението загинаха 18 души, 10 от които турски войници.

Премиерът Бинали Йълдъръм заяви,че са били използвани 5 тона експлозиви от терористите на ПКК в нападението срещу жандармерийския участък.

Терористите възпламенили експлозивите близо до участъка, където се извършвала контролната проверка на колите и пътуващите в района. Посочва се,че нападателите са от забранената за тероризъм Кюрдската работническа партия (ПКК), която води въоръжен бунт срещу турската държава.

Жандармерийският участък, който е бил атакуван днес на разсъмване, се намира на около 20 км от град Шемдинли. Градът е разположен в планинска област край границите с Иран и Ирак. Регионът се охранява от редовна армия и от войски на жандармерията, които преминаха на подчинение към вътрешното министерство. 

Според информационните източници, експлозията е била толкова мощна, че на мястото на нападението се е образувал огромен ров с ширина 10-15 метра на дълбочина 6-7 метра. Блокирани са пътищата в региона.

Турският вицепремиер и говорител на правителството Нуман Кутулмуш заяви, че властите няма да оставят ненаказани извършителите на коварното нападение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44