Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намереният взрив в Кемниц е като използваните при атентатите в Париж и Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Германия все още издирва 22-годишен сириец, заподозрян, че подготвя атентат срещу голямо летище в страната. Той успя да избяга от полицията вчера, след като жилището му бе щурмувано и в него бяха открити големи количества експлозиви.

22-годишният Джабер Албакр е складирал в жилището си в саксонския град Кемниц взривове от типа, който е използван при атентатите в Париж и Брюксел, съобщиха антитерористични експерти. Става дума за екплозив Ти Ей Ти Пи – той лесно може да бъде добит, но бомба с толкова чувствителен материал може да направи само специално обучен човек, смятат и полицаите. Те предупредиха, че Албакр е много опасен, тъй като вече няма какво да губи и не е известно дали не носи взривове. Издирват го в цялата страна, като по всички летища и гари има повишени мерки за сигурност. 

Сириецът е бил наблюдаван от разузнаването и то е подало сигнал на полицията, че трябва да бъде обезвреден. В събота властите евакуираха целия квартал, в който се намира блока му. Албакр е успял да се изплъзне в последния момент, един полицай е стрелял предупредително, но това не го е спряло. По-късно полицията арестува трима души. Двама са освободени, третият е още задържан. За него се смята, че е помагал на Албакр.

По-късно днес германски полицейски командоси щурмуваха апартамент в град Кемниц и задържаха мъж, заподозрян във връзка с издирвания Джабер Албакр. "Няма пострадали и не са произведени изстрели. Ние отведохме мъжът в ареста и в момента го разпитваме",  заяви говорител на криминалната полиция в Саксония.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44