Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждани от ЕС ще получават социални помощи, само ако са живели на свои разноски в Германия пет години

Германия ще допуска чужденци от ЕС до социалните си помощи, само ако са живели пет години без прекъсване на свои разноски в страната. Това предвижда закон, който днес бе приет от правителството в Берлин. Чужденците от страни-членки на ЕС, които никога не са работили в Германия, няма да имат право на социални помощи. 

В новоприетия закон се отбелязва, че, за да получат пълен достъп до социалната система на Германия, хората от други европейски държави трябва да са живели на свои разноски в Германия в продължение на 5 години. Така правителството се опитва да прекрати социалния туризъм, който практикуват някои граждани на ЕС, най-вече от България и Румъния. 

Досега гражданите на ЕС имаха право да получават социални помощи след 6-месечен престой в страната. В бъдеще, ако те не намерят работа и не се интегрират в пазара на труда в Германия, ще имат право само на помощ в рамките на 4 седмици, за да организират завръщането си в родината. 

Законът е един от най-строгите в ЕС и ще надмине дори този във Великобритания. Там ограниченията са за четири години.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44