Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освобождаването на Мосул може да доведе до терористични удари в Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Освобождаването на иракския град Мосул от терористичната групировка "Ислямска държава" и последващо поражение на ислямистите в Ирак и Сирия могат да доведат до терористични удари в Европа. Това заяви по радио "Дойчландфунк" ръководителят на германската служба за защита на конституцията на Германия Ханс-Георг Маасен.

Според вътрешното разузнаване на Германия унищожаването на терористите може да стане причина за засилване на терористичните атаки в Европа. Атентатите могат да бъдат извършени както от завърнали се бойци на "Ислямска държава" с европейски паспорти, така и от представящи се за бежанци ислямисти, смята директорът на разузнаването: 

Естествено, притеснени сме от последиците от факта, че "Ислямска държава" е обкръжена в Мосул. Групировката може да бъде разбита в Сирия и Ирак, което е добре. Но това е вероятно да обезпокои последователите й в Европа. Може да се стигне до терористични удари и насилствени действия в помощ на групировката. Тях искаме да предотвратим.

Според най-новите данни на германските власти тази година в центъра на вниманието на германските специални служби са около 450 ислямисти, които могат да бъдат потенциален източник на терористична заплаха. Към тази опасност се прибавя и нарастващият риск от крайнодесен терор. Службата за защита на конституцията смята, че в крайнодясната сцена има единици или малки групи, които са готови също да извършват атентати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44