Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлин: Критиците на Ердоган могат да поискат убежище в Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Германското външно министерство предложи всички критици на режима на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да помислят за възможността да поискат убежище в Германия. От осуетения опит за преврат в Турция на 15-и юли досега турските власти са задържали около 35 000 души по подозрения, че са свързани с пуча.

Всички критични умове в Турция трябва да знаят, че правителството на Германия ги подкрепя, заяви държавният министър във външното министерство в Берлин Михаел Рот в интервю за в. "Ди Велт". Пред вестника той разяснява, че политическо убежище в Германия могат да искат всички хора, преследвани по политически причини от един режим – не само журналисти. Това, което става в момента в Турция, няма нищо общо с нашите виждания за правов ред, демокрация, европейски ценности и свобода на медиите. Затова и отговорът ни към Турция е категоричен – така не, посочва той.

Рот прогнозира и че докладът на Европейската комисия за напредъка на Турция в преговорите за членство в Европейския съюз ще бъде изключително отрицателен. Той обаче е против прекратяването на преговорите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44