Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турските власти задържаха директора на „Джумхуриет“

Турските власти са задържали днес председателя на Управителния съвет на опозиционния вестник „Джумхуриет“ Акън Аталай на летището „Ататюрк“ в Истанбул. Според медиите, Аталай се връщал от Германия. Той бил откаран направо в Дирекцията по сигурността за разпит.

Преди една седмица властите арестуваха девет души, ръководители и журналисти от „Джумхуриет“ по обвинения за дейности, свързани с движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който се обвинява за ръководител на опита за преврат и в подкрепа на Кюрдската работническа партия /ПКК/, обявена  за терористична групировка. Аталай също бе издирван, но бе в чужбина. Очаква се, че срещу Аталай са повдигнати същите обвинения, както на другите журналисти.

Турските власти са задържали и петима парламентарни съветници на прокюрдската Демократична партия на народите. Информационните източници посочиха, че между задържаните е съветник на съпредседателя Селяхаттин Демирташ, който е задържан в затвора при строг режим.

Задържането на кюрдските съветници бе извършено непосредствено след вчерашното бомбено нападение срещу сградата на управата в град Дерик, окръг Мардин, в Югоизточен Анадол, за което се предполага, че е извършено от ПКК.

Околийският управител Мухамед Сафи Тюрк, който бе ранен при нападението е починал в болницата.

В рамките на разследването на бомбения атентат турската полиция е задържала над 30 души.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44