Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската полиция извърши обиски срещу ислямистка организация

| обновено на 15.11.16 в 12:41
Снимка: БТА

Германската полиция извърши обиски в десет провинции срещу заподозрени поддръжници на терористичната организация "Ислямска държава". Претърсени са офиси и жилища на поддръжници на салафитската групировка "Истинската религия". Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер обяви, че тази групировка ще бъде забранена.

"Истинска религия" е организацията, която финансира безплатното разпространение на Корана по улиците на германските градове. Обиските, които стартирали едновременно в страната в 6,30 сутринта, са извършени в провинции в Западна Германия и в Берлин.

Били са обискирани над 200 апартамента и офиса, собственост на лидери и поддръжници на салафитската групировка. Според разузнаването организацията възхвалява джихада и извършва терористични нападения.

По данни на силите за сигурност близо 140 членове на "Истинска религия" са пътували за Сирия и Ирак от Германия, за да станат бойци на групировката "Ислямска държава".

След операцията германският вътрешен министър Томас де Мезиер нареди да бъде забранена дейността в страната на салафитската организация "Истинска религия".

Германия е способна да защити демокрацията. В нашето общество няма място за радикални, готови за насилие ислямисти, посочи Томас де Мезиер на пресконференция в Берлин. Той отбеляза, че салафитската група използва популяризирането на исляма като претекст за разпространяването на "послания на омраза и конспиративни теории".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44