Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалицията в Германия представи Франк-Валтер Щайнмайер като кандидат за президент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на управляващата в Германия голяма коалиция официално предложиха на обща пресконференция външния министър Франк-Валтер Щайнмайер за кандидат за президент. Той ще бъде избран на 12 февруари на заседание на Федералното събрание. Засега Щайнмайер е единственият кандидат. Тъй като е предложен от двете най-големи партии, които разполагат с мнозинство в събранието, изборът му се смята за сигурен.

Щайнмайер каза, че за него е висока чест да бъде предложен за най-високия пост в Германия  и е готов да поеме отговорностите на държавния глава:

Президентът на Германия не може да направи света по-прост, отколкото е. Президентът не трябва да опростява нещата, а да действа решително. Аз смятам, че той трябва да буди силите на обществото, да ги оценява, насърчава. И за това ще дам всичко от себе си.

Канцлерът и водач на консервативния Християндемократически съюз Ангела Меркел посочи Щайнмайер като най-правилният кандидат в сегашните времена, на когото се доверяват мнозинството германци.

Той е кандидат, който ще получи подкрепата на много граждани. Хората усещат това, което ние знаем след толкова години съвместна работа - той е човек, на когото може да се разчита.

Германският президент има предимно представителни функции, но той представлява Германия в чужбина. Щайнмайер е сред германските политици с най-висок рейтинг.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44