Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама и Меркел ще обсъдят бъдещето на трансатлантическите отношения след смяната на властта в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и американският президент Барак Обама ще обсъдят бъдещето на трансатлантическите връзки след смяната на властта в Съединените щати. Двамата се срещнаха още снощи при пристигането на Обама в Берлин, но изявления се очакват след официалния прием по-късно днес. 
Една от целите на визитата на Обама е да увери европейските съюзници, че САЩ няма да изоставят НАТО, въпреки предизборните изказвания на наследника му Доналд Тръмп
Утре в германската столица очакват също лидерите на Великобритания, Франция, Италия и Испания. С тях ще бъде обсъдено евентуално продължаване на санкциите срещу Русия заради бомбардировките в Сирия, съобщи агенция Ройтерс. На срещата на Барак Обама с лидерите на Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания ще стане дума и за удължаване на ограниченията, които бяха наложени на Русия заради ролята ѝ в украинската криза. Срокът, в който те са в сила, изтича в края на тази година, а през януари Обама ще отстъпи поста си на Доналд Тръмп, който даде да се разбере, че ще търси сближаване с Кремъл. 
Европейците очакват от Обама разяснения за намеренията на наследника му. Ситуацията е критична. Не бива да се окажем в положение, при което ние удължаваме санкциите, а новият американски президент ги отменя, заяви германски представител, цитиран от Ройтерс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44