Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо половината от завърналите се в Германия джихадисти запазват лоялността си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всеки четвърти джихадист, завърнал се в Германия от зоната на бойни действия в Сирия и Ирак, сътрудничи с властите на страната, съобщава Deutsche Welle, като се позовава на изследване на причините за радикализация, изготвено от експерти по борба с тероризма от Федералната криминална служба и Федералната служба за защита на Конституцията. Eдва всеки десети обаче къса окончателно с ислямистката идеология.

Съгласно данните от изследването повече от 850 ислямисти са заминали от ФРГ за Сирия и Северен Ирак. За анализа са използвани досиетата на 784 от тях на възраст между 13 г. и 62 г., които са се присъединили към различни терористични групировки. От тях 274 души вече са се завърнали в Германия. Близо половината от завърналите се във ФРГ (48 %) запазват лоялността си към джихадистите. Осем на сто са се върнали обратно от тактически съображения - да получат пари или оборудване, и едва един на всеки десетима са „скъсали“ с ислямистката идеология, се казва в документа.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44