Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцко издание създаде напрежение с твърдения, че Турция тайно подготвя да изпрати към Гърция много мигранти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкото издание "Прото тема" създаде напрежение с твърденията си, че Турция тайно се подговя да пусне към Гърция голям брой мигранти, които вече били на турския бряг. Изданието се позовава на анонимни източници от тайните служби и министерството на отбраната. Засега в Гърция няма официална реакция по тези твърдения, дори и от опозицията.

Страхът, че поне 3 милиона бежанци ще залеят страната и оттам Европа, не е лишен от логика след официалната заплаха от страна на турския президент Ердоган. Но той не притиска Атина, а Брюксел. Ако властта в Анкара реши да прекрати споразумението с Европейския съюз, на ден ще пристигат поне по хиляда души само на остров Хиос, каза гръцкият министър по миграцията Янис Музалас.

Затова не е необходимо да се купуват нови лодки и оборудване, както твърди вестник "Прото тема", нито да се показва сила на турски бряг, за да се информират гръцките тайни служби. Всеки рибар на егейските острови знае,че трафикантите не се снабдяват с последна дума на техниката, за да превозват бежанците, а и никой не се съмнява, че лодките, които пристигат до островите, не напускат турския бряг тайно, а с мълчаливото съгласие на властите. Просто в открито море няма как да се скриеш.

За жителите на гръцките острови, за които мигрантите и бежанците са част от ежедневието им, проблемите са няколко – да се охраняват лагерите, да се изтеглят от островите лицата, които не спазват закона и да се направи разделение между бежанци и икономически мигранти. А споразумението между Европейския съюз и Турция е единственото спасение, единственият начин за контрол върху бежанската вълна. Това е официалната позиция на Атина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44