Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургазлии искат градинка, общински съветник не дава

Незастроената част на снимката е общинския парцел

Да бъде променено предазначение на Урегилиран поземлен имот в комплекс „Славейков“ и на негово място да се построи градинка. Такова искане отправиха граждани до общинския съвет в Бургас. Идеята срещна категоричен отказ от общинския съветник Георги Манев.

Общинският парцел е включен в програмата на Община Бургас за продажба и е определен за жилищни нужди. В съседните имоти вече бе построена нова кооперация и хората от блокове 86, 87 и 88 в комплекса се притесняват, че ще се вдигне още една сграда и ще бъдат запушени. Затова искат парцелът да бъде изваден от програмата и да се направи градинка. Предложението, което бе разглеждано на днешното заседание на комисията по устройство на територията срещна яростен отпор от общинския съветник Георги Манев:

"Дайте да си удържим докрая, УПИ-то да си остане. Защото има пускаме метър на такива... Те са 10 човека - обжалват ПУП-ове, изнудват строителни предприемачи... Те сега, като са много курназ, да си изкарат 150 000 лв. и да си направят градинка"

Председателят на комисията, арх. Димитър Георгиев, посочи, че общинската администрация трябва да даде становище – какво ще се случва с парцела, след което въпросът може да бъде разгледан. Добави, че е съгласен с идеята там да има градинка.

"Един план да се измени по този ред, има текстове от ЗУТ, където трябва да има доказан обществен интерес. Доказан обществен интерес няма определение какво значи. Трябва да има съгласие както на общината, в лицето на главния архитект и на други специалисти... Като дойдат вашите становища, най-вероятно ще предложа решението"

След становището на общината, Георгиев се ангажира да изготви докладна записка по темата, а общинският съвет да вземе окончателното решение дали ще има градинка или парцелът ще се продава.

Подробности по темата можете да чуете в прикачения файл/






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва основен ремонт на стария път между Царево и Лозенец

Аварийно-възстановителните работи по стария път, свързващ град Царево и Лозенец стартират от днес, съобщават от пресцентъра на морската община.  Пътят  преминава край с.о Арапя и с.о Оазис. Ремонтът налага временна организация на движението, реверсивно движение в някои отсечки и поетапни затваряния на пътя за движение в участъка между..

публикувано на 10.09.24 в 09:23

Как се справят хората във Воден два месеца след огнения ад и малко преди изборите

През това лято боляровското село Воден доби печална известност. На 17 юли огнената стихия за минути помете къщи, стопанства и градини. Тежката участ на жителите предизвика вълна от съчувствие, а представителите на властта, депутати и политически лидери дойдоха лично да засвидетелстват своята съпричастност и да обещаят помощ. Два месеца по-късно, на..

публикувано на 10.09.24 в 09:12

Академия за млади предприемачи в земеделието ще се проведе в Бургас

Второто издание на Академията по предприемачество в земеделието ще се проведе от днес до 13 септември във филиала на СУ "Свети Климент Охридски", разположен в Международния конгресен център.  Сред целите са развитие на младежкото предприемачество и на новосъздадени или млади компании в сектор селско стопанство (храни, напитки, козметика,..

публикувано на 10.09.24 в 08:38

Без ток в няколко села в Бургаско

От 9 до 16:30 часа без електрозахранване ще бъдат селата Трояново и Винарско в община Камено. Без ток ще бъдат хората в несебърските села Паницово и Козница от 9 до 17 часа.  Електрозахранване няма да има от 9 до 16 часа в поморийските села Габерово и Дъбник. 

публикувано на 10.09.24 в 07:10

Затварят за месец част от бургаската улица „Любен Каравелов"

Ззатваря се за движение на превозни средства част от бургаската ул. „Любен Каравелов. Това се налага в ъв връзка с ремонтно-възстановителните дейности на битово-фекалната канализация От 10:00 часа на 10.09.2024 г. – вторник, до 10.11.2024 г. автомобилите няма да могат да преминават в участъкът от бул. „Мария Луиза“ до ул. „Дебелт“.  Там се..

обновено на 10.09.24 в 06:51

Удължават бедственото положение в 20 населени места в Стралджа

Заради безводието до 4 октомври е удължен срокът на бедственото положение в 20 от общо 22 населени места в община Стралджа. Извънредната ситуация продължава от средата на юли. За втори път от общинската администрация в Стралджа поискаха от областния управител Николай Костадинов да удължи срока на бедственото положение, тъй като проблемите -..

публикувано на 09.09.24 в 15:43

"Булевард Демокрация" на 9 септември:

Първи сутрешен хлад усетихме днес в Бургас, с температури на въздуха около 16-17 градуса, което ни напомня, че лятото няма е вечно при нас, за разлика от целогодишната гледка на необятното Черно море и крайбрежието. Горещо е в политически аспект – няколко ДПС-та, подобна, но не съвсем е ситуацията в БСП, след като изключените от партията..

публикувано на 09.09.24 в 14:49