Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново разрив между Берлин и Анкара, Турция шпионирала свои граждани в Германия

Бруно Кал
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пореден скандал избухна между Турция и Германия, след като стана ясно, че Анкара шпионира свои съграждани във федералната република. Според законите на Германия обаче чуждият шпионаж, който вреди на интересите на германската държава, е наказуемо деяние. Сред интересите на държавата са упоменати и спазването на основната човешка свобода и неприкосновеността на личността на всички мирно живеещи в страната германски и чужди граждани.

300 турци, живеещи в Германия, както и 200 съюза, обединения и училища на турската диаспора са шпионирани от турското разузнаване. Това става ясно от списък, който лично шефът на турското разузнаване Хакан Фидан е предал на своя германски колега Бруно Кал по време на Мюнхенската конференция по сигурността през февруари. Фидан е помолил германските си партньори за помощ. В списъка освен имена и адреси има имейли, телефони, дори и снимки на следените турци.

Вместо да предложи сътрудничество обаче, Бруно Кал уведомява незабавно германското правителство, службата за защита на конституцията и предупреждава всички следени.

Те трябва да знаят, че поемат риск от репресии и дори затвор, ако пътуват към родината си, обясни Бруно Кал пред журналисти.

Обвинението на турското разузнаване е, че наблюдаваните от тях хора имат връзки с движението на Гюлен. Германското разузнаване обаче не сътрудничи на чужди правителства и режими при преследването на техни вътрешнополитически цели, а само когато става дума за борба с тероризма, уточни Кал.

Германската служба за защита на конституцията е поела случая и проверява дали близки до управляващата в Турция партия турци не са замесени в следенето на свои сънародници.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44