Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Турция трябва да спазва правовия ред

| обновено на 27.04.17 в 12:16
Ангела Меркел пред Бундестага
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция трябва да спазва правовия ред, но и да не прекратява усилията си за диалог с Европа. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в реч пред Бундестага. Германският канцлер за първи път говори за Турция след провеждането на референдума там. 

Окончателното отвръщане на Турция от Европа, но и на Европа от Турция ще е проблем и за двете страни. Затова се надявам с мъдрост и ясна мисъл да постигнем консенсус по основните проблеми, посочи Меркел.

Канцлерът предупреди обаче президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, че не може да държи в ареста вече над два месеца германския журналист Дениз Ючел, без да има каквито и да е доказателства за вина. Кореспондентът на вестник "Ди Велт" беше арестуван през февруари по обвинение в подкрепа на тероризма.

Не може в една правова държава журналист да бъде задържан заради предубеждения към работата му, посочи тя.

Меркел заяви и че очаква турските власти да отговорят на въпросите за нарушенията при провеждането на референдума.

В речта си Меркел засегна и друга тема – Брекзит. Тя предупреди британците, че не бива да имат илюзии, че на общия пазар ще се окажат в по-добра позиция от самите страни членки.

Канцлерът подчерта също, че Европейският съюз няма да води преговори по бъдещите отношения с Великобритания, докато Лондон не изясни всички точки по излизането си от общността. В тях са включени и задълженията на Великобритания, които тя трябва да спазва до фактическото си напускане.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44