Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват обиски във всички казарми в Германия заради намерени нацистки символи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички казарми на германската армия ще бъдат обискирани, след като в няколко от тях бяха намерени нацистки символи. Това наредиха разследващите скандала с теористична заплаха в Бундесвера. Преди дни бе задържан лейтенант, имал планове да убие президента, министри, обществени лидери и да извърши атентат, който да припише на бежанци.

Скандалът с арестувания 28-годишен лейтенант след разкрития, че е готвел атентати срещу видни германски политици, продължава. След ареста му са обискирани 16 обекта в Австрия, Германия и Франция и са иззети големи количества муниции и оръжия. Над 1000 патрона е успял да изнесе тайно войникът от казармата си в Елзас, като според разследващите това не може да стане без помощ на други военни.

При обиск на няколко казарми в Германия са открити нацистки символи, което е причина за издаване на заповедта за обиск на всички обекти на Бундесвера. Проверката трябва да приключи на 16 май.

Военният министър на Германия Урсула фон дер Лайен призова всички служещи в Бундесвера да подкрепят разследването. „Става дума за честта на германската армия. Призовавам всички – от генерали до обикновени редници да помогнат в разследването“, заяви тя.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44