Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключови местни избори се провеждат днес в Северна Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В северната германска провинция Шлезвих-Холщайн днес се провеждат избори. Досега управляващата Социалдемократическа партия е с най-добри шансове да спечели и този път, макар според проучванията християндемократите да са с почти също толкова добри шансове. Изборите се смятат за съдбовни за германските социалдемократи, защото те ще покажат какви са шансовете на партията на парламентарните избори през септември.

За първи път в Германия на тези избори ще гласуват 16-годишни. До обяд активността бе по-висока, отколкото на предишните избори през 2012 година. Над 20 процента от имащите право на глас бяха гласували още в сутрешните часове. Освен социалдемократите и християндемократите със сигурност в парламента ще влязат либералите от Свободната демократическа партия и зелените. Избирането в парламента на Левицата и на популистката Алтернатива за Германия е под въпрос. Най-напред в проучванията на общественото мнение е досегашният премиер от социалдемократическата партия Торстен Албих, като вероятно той ще спечели още един мандат.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44