Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоят законодателни промени относно улова на бяла мида

Снимка: ИАРА

Необходими са законодателни промени, които да регламентират улова на бяла мида. За това са категорични както институциите, така и самите рибари. Преди дни бе публикувана проектозаповед от Министерството на земеделието и храните, забраняваща улова на бяла мида в размножителния й период. Повод за нея е предложение, постъпило от Асоциация на производителите на рибни продукти - БГ фиш, които сами са изявили желание за това. Проблемът е, че срокът от 60 дни, който присъства в проектозаповедтта не е уточнен. Ако се приеме по този начин, то забраната ще важи за следващите два месеца – юли и август, а не за септември, когато е размножителният период на самата риба, обясни Йордан Господинов,  изпълнителният директор на Асоциацията.

„Нашето искане е да спрем улова на мидата, която се размножава, защото тя живее максимум около 2-3 години. Това означава, че на шестия месец стига полова зрялост и започва да хвърля хайвер. Втората година хвърля хайвер, после умира и става на пясък. Ние подкрепяме институциите, за да се спре сивият сектор. Назначили сме работници, плащаме данъци, осигуровки, заплати. Ако сега забранят улова за два месеца - през лятото, това означава да ги съкратим. Мидата в момента има голяма пазарна стойност, защото сега няма хайвер. Ако има хайвер и западните контрагенти не я искат, защото тя губи вкусовите си качества“.

Предложението на рибарите е забранениет период за улов на бяла мида да се раздели 30 дни през пролетта (около март месец) и 30 дни през есента, т.е. през септември. Друг проблем е да се уточни по какъв начин и какви уреди да се използват за улова на бялата мида. В закона е посочено, че тя трябва да се лови с ръце, но според рибарите това не може да се случи. Те уточниха, че бялата мида се лови на брега, на плитко. Според тях дори и да се лови мидата с метална ръкавица, което е позволено, то това нанася същите щети както с драгиращите уреди. Тя допълниха и че трябва да се уточни в закона времето за улов на бялата мида, който трябва да е вечер.

Представители на институциите също допълниха, че са необходими законодателни промени. Започнали са да постъпват и много сигнали за нерегламентиран улов на бяла мида и в защитения район Равда – Ахелой – Несебър. Според директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Галин Николов наистина има необходимост да се уточни как ще се лови този природен ресурс.

„Според рибарите, по изисквания в цяла Европа има допустим начин, но нашето законодателство е по-рестриктивно и за момента този способ, начин, метод, е неразрешен. Ние ще се опитаме да променим закона така, че да опазим този ресурс и да намерим начин, по който той да бъде добиван законно. Трябва да ползваме добрите практики от Европа, да видим допуснатите им грешки и да се постараем да не ги допускаме при нас. Има случаи, където ресурсът е изчерпан. Трябва да има проблеми в Закона за рибраство и аквакултури, който да е синхронизиран със Закона за опазване на околната среда, Закона за водите, Закона за храните.“

Експертите допълниха, че към момента в закона е посочен максималният размер за улов на бяла мида, но не и минималния. Според рибарите това дава възможност на бракониерите да ловуват малки миди, които изнасят в чували за захар. През следващата седмица институциите ще започнат засилени мерки срещу нерегламентирания улов на природния ресурс, а законодателните промени биха могли да се случат през 2018 г. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Високите атмосферни и водни температури променят живота в Черно море

"Наистина температурите, които наблюдаваме, както на атмосферата, така и на водата, са екстремални през последните години и близки до тропичните. Не е нормално, като проследим през последните години, че организмите са се адаптирали при други условия, това е един вид стрес, който предизвиква физиологични смущения и нерядко смърт при организми, които..

публикувано на 26.08.24 в 16:46

Община Самоков дари дървесина за пострадалите от пожарите във Воден и Крайново

Дарение от фасонирана дървесина за пострадалите от огненото бедствие във Воден и Крайново пристигна днес в община Болярово. Помощта идва  от община Самоков. Доставената дървесина е 28 куб.м., от гласуваните 100 кубика дървен материал за направа на покриви. Дължината на дъските е 2 м., с дебелина 2,5 см. Дарението  е в изпълнение на  решение на..

публикувано на 26.08.24 в 16:39

50-годишна жена загина при катастрофа на входа на Карнобат

50-годишна жена от Клисура е починала при катастрофа на входа на Карнобат откъм Петолъчката малко преди 2 часа този следобед, съобщават от бургаската полиция.   Пътният инцидент, който затвори пътя I-6 София – Бургас в района на Карнобат е между лек автомобил и бус.  Жената е пътувала в колата, а 60-годишният водач на буса е откаран с екип на..

обновено на 26.08.24 в 16:19
архив

Иван Иванов, СЕК: Какъв е наличният обем на язовирите „Камчия“ и „Ясна поляна“

Питане е постъпило в Общински съвет - Бургас  - какъв е наличният обем на язовирите „Камчия“ и „Ясна поляна“. Питането е от Иван Иванов, общински съветник от ПП„Средна европейска класа“ и е от средата на август. Основният мотив е продължителната суша, придружена с високи температури през летните месеци, както и загуби през водопреносната мрежа на ВиК..

публикувано на 26.08.24 в 15:46

Ограничават движението заради Международна колоездачна обиколка

Във връзка с провеждането на 71-вата Международна колоездачна обиколка на България на 27-28 август на територията на област Бургас ще бъде въведена временна организация на движението. Утре около 15:30 ч. участниците в колоездачната обиколка да преминат на територията на област Бургас. Автомобилното движение ще започне да се ограничава..

публикувано на 26.08.24 в 15:21
Снимката е илюстративна.

Предлагат поставяне на паметник на цар Фердинанд I пред Конгресния център в Бургас

Предложение за поставяне на бюст-паметник на цар Фердинанд I на територията на пристанище Бургас е внесено за разглеждане в местния парламент. Докладната записка е на общинския съветник Тодор Ангелов. В мотивите си той посочва, че това ще е знак на признание към усилията на Фердинанд I за модернизация и европеизация на страната ни в края на 19 и..

публикувано на 26.08.24 в 13:21

Бургазлийка с голяма награда от Международен конкурс

Александра Георгиева от Бургас спечели голямата награда на 23-ото издание на Международния конкурс "Речни ноти", който се проведе в Тутракан. Наградата ѝ беше връчена от председателя на журито, композитора Хайгашод Агасян, съобщават организаторите за БТА. Тази година в конкурса участваха над 100 млади изпълнители от цялата страна, Полша, Румъния и..

публикувано на 26.08.24 в 12:58