Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Винарско отново на протест срещу кариера, местните ще блокират магистрала „Тракия“

Жители на св. Винарско при протеста през март миналата година
Снимка: farangency.bg

Жители на Винарско, община Камено се вдигат на граждански протест срещу каменна кариера в близост до селото им. Те се страхуват, че създаването й ще има негативни последици за района. Това е поредното им недоволство след като преди малко повече от година събраха подписка и се обявиха против концесията.

Инициативен комитет в защита на Винарско оспори в съда доклада за въздействие на околната среда на РИОСВ, който казва, че няма да има негативно влияние върху природата. Местните хора се позоваха на факта, че по Закона за водите концесията на кариерата влиза в санитарната зона "А "на водоизточници, където не би трябвало да има никаква човешка дейност. Съдът се е произнесъл в тяхна полза, но притесненията на хората остават.

Докладът може да бъде преработен и отново да е положителен, в полза на фирмата, за това ние искаме отмяна на концесията. Най – големият проблем е, че ще бъдат засегнати местните извори“ обясни Димка Георгиева от гражданското сдружение „Да защитим Винарско“.

Концесията е за период от 25 години, дадена е от Министерския съвет през 2010 година на софийската фирма „Хидроминерал“ .Предвижда се новата кариера да е на близо 400 декара. През август 2014 година са минали обществените обсъждания в двете прилежащи села Винарско и Вратица, но местните жители твърдят, че на тях са присъствали едва няколко души и не им е обяснено всъщност, за какво става въпрос.

Населението твърдо е решено да брани местността Каята и няма да допусне кариера, за това организираме отново граждански протест, съобщи кметът на Винарско Стайко Манев:

„Уведомили сме съответните органи и на 4 септември ще блокираме автомагистрала „Тракия“, която минава в близост до нашето село. Искаме да защитим гражданските си права. Не сме против бизнеса, но при тази кариера има големи нарушения. Искаме държавните институции да реагират“

Освен блокадата местните жители са готови да сезират за проблема и европейските правни органи.

повече може да чуете в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изграждат ново кръстовище в Ямбол

 Ямбол започна подготовката за изграждането на ново кръстовище с кръгово движение, което ще се намира на пресечката между булевард „Димитър Благоев“ и улица „Жорж Папазов“. Проектът, чието начало е предвидено за 17 септември 2024 г., цели да подобри безопасността на движение в този натоварен район. Крайната дата за завършване на строителните..

публикувано на 15.09.24 в 11:15

Удължават „Грижа в дома в Община Несебър“ до 3 януари 2025 година

Община Несебър сключи допълнително споразумение  за продължаване срока на  проекта „Грижа в дома в Община Несебър“ до 3 януари 2025 г. Сумата на предоставената безвъзмездна финансова помощ по удължаване предоставянето на услугата е общо 1 037 966,99 лв. финансиране от ЕС чрез Европейския социален фонд. Изпълнението на дейностите по проекта в община..

публикувано на 15.09.24 в 09:02

На Кръстовден бургазии се поклониха пред частица от Светия кръст (ВИДЕО)

На Кръстовден бургазии се поклониха пред частица от Светия кръст. Тя бе изнесена в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“.  Църковният празник започна с празнична света литургия, отслужена от негово високопреосвещенство Сливенския митрополит Арсений. Той се обърна към миряните: "В древността този кръст беше страшен бурен за мъжете, а сега..

обновено на 14.09.24 в 12:27

Благотворителна боксова гала събира средства за онкоболни в Община Созопол

Първата в България благотворителна боксова гала вечер ще се състои днес в Созопол от 19 часа на Летния театър. Със събраните средства ще бъде създаден фонд за подпомагане лечението на онкоболни граждани на община Созопол. Звездата на гала вечерта е роденият в Созопол Петър Драганов, който е записал до момента 9 победи от 9 мача. Той ще се..

обновено на 14.09.24 в 09:40
Архив

„Меден рудник“ отбелязва традиционния си празник с музика и настроение

В деня на християнския празник Кръстовден, жителите и гостите на комплекс „Меден рудник”  отново ще празнуват с песни и танци. Тогава те ще отбележат традиционният си празник, който се организира от Народно читалище „Паисий Хилендарски 1928”, с финансовата подкрепа на Община Бургас. Тържествата започват днес с поднасяне на венци и цветя пред паметната..

обновено на 14.09.24 в 08:20

Втори Общоградски поход до Кръста на Бармук баир ще се състои днес

Втори Общоградски поход до Кръста на Бармук баир ще се състои днес, на Кръстовден. Тази година събитието е под мотото „По пътя на вярата в Сливенската малка Света гора“. Сборният пункт е в 9 часа от площад „Хаджи Димитър“. Маршрутът ще продължи към храм „Света Богородица“, където след поклонение, походът ще се отправи към параклис „Свети..

публикувано на 14.09.24 в 07:19

Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение в Бургас на Кръстовден

Днес е Кръстовден! Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение в бургаския храм „Св.Св. Кирил и Методий“. Миряните ще могат да се поклонят пред светинята от 9 часа.  Празнична Света литургия ще отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Арсений. Кръстовден е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме..

обновено на 14.09.24 в 07:15