Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 70 хиляди души бяха евакуирани от Франкфурт заради бомба от Втората световна война

Полицаи проверяват сгради в зоната за евакуация във Франкфурт
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 70 хиляди души бяха евакуирани от Франкфурт днес, след като при строителни работи бeше открита бомба от Втората световна война. Това е най-мащабната евакуация в Германия от края на войната досега.

Става дума за бомба на британската авиация, която в края на войната извършва редовни бомбардировки над Франкфурт. Много от така наречените британски въздушни мини все още не са открити и с времето стават все по-опасни. Обезвреждането им също се превръща в изключително рискова задача заради корозиралия метал. Това е и причината евакуацията при откриване на бомби от войната да става все по-голяма.

Тази във Франкфурт започна още в събота, когато бяха опразнени няколко болници и дузина старчески домове. Днес обезвреждането трябваше да започне в 12 часа на обяд, но се отложи с часове заради отказа на някои хора да напускат къщите си. Те бяха отведени с полиция или сами склониха да излязят след дълги обяснения. Взривът е тежък 1,8 тона. До 18 часа бяха обезвредени три от детонаторите му.

В събота заради друга бомба от войната бяха евакуирани и 20 хиляди души от Кобленц.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44